LoRaWAN & Veiligheid

LoRaWAN, wat staat voor Long Range Wide Area Network, is een open netwerkprotocol dat is ontworpen om apparaten draadloos te verbinden over lange afstanden met een laag energieverbruik. Het maakt gebruik van de radiotechnologie genaamd LoRa (Long Range) die een groot bereik heeft, zelfs in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden.

Belangrijke kenmerken van LoRaWAN:

1. Lange Afstand: Het kan gegevens over grote afstanden verzenden, wat ideaal is voor landelijke en stedelijke omgevingen.
  2. Laag Energieverbruik: Apparaten die LoRaWAN gebruiken, kunnen lange tijd op batterijen werken omdat de technologie weinig vermogen vereist.
  3. Licentievrij Spectrum: Het gebruikt een licentievrij radiospectrum, waardoor het wereldwijd kan worden ingezet zonder licentiekosten [4].

LoRaWAN wordt vaak gebruikt in het Internet of Things (IoT), waar apparaten zoals slimme meters, sensoren en trackers continu gegevens kunnen verzenden zonder dat ze vaak hoeven te worden opgeladen.

Gateway:
Een LoRaWAN gateway is een apparaat dat fungeert als een brug tussen de draadloze LoRaWAN sensoren en het internet. Deze gateways ontvangen data van LoRaWAN end-nodes (zoals sensoren en trackers) en sturen deze data door naar netwerkservers via een IP-netwerk.

Via wifi, ethernet of een mobiele dataverbinding stuurt elke gateway de boodschappen door naar een centrale netwerkserver. Mogelijk ontvangen meerdere gateways dezelfde boodschap van een node. De netwerkserver filtert die dubbel ontvangen boodschappen eruit. Ook verzekert de netwerkserver de authenticiteit van elke node op het netwerk en de integriteit van elke boodschap. Alle LoRaWAN-boodschappen tussen de nodes en de netwerkserver zijn met een 128bit-AES-sleutel versleuteld

Veiligheid:
De gateways worden permanent gemonitord door AirTeq.

Optie:
Naast WiFi en eternet is het ook mogelijk om de gateway via 4G te koppelen aan internet.