Milesight Gateway UG-63 - Netwerk-configuratie aanpassen

Als de gateway geen data doorgeeft en geen internetverbinding lijkt te hebben, dan zijn er een 2 mogelijkheden waar het aan zou kunnen liggen.
De eerste is dat de vereiste poorten niet open staan.
Dit zijn 25050 voor TCP en 1883 voor MQTT

Als deze al wel open staan, dan is de netwerk-configuratie mogelijk onjuist.
Het IP-adres wordt door ons ingesteld op 192.168.1.253 en de standaard-gateway op 192.168.1.254.
Dit komt mogelijk niet overeen met de netwerkinstellingen van de locatie.

Als de netwerkinstellingen niet bekend zijn, volg dan onderstaande stappen:
1. Sluit een laptop met een netwerk-kabel aan op het netwerk. De wifi kan andere ip-adressen gebruiken dan het bedrade netwerk.

2. Klik met de rechtermuisknop op het windows-teken links in de taakbalk en kies Opdrachtprompt (of Windows Powershell)

3. Type ipconfig en toets enter.
Je ziet het onderstaande overzicht (of iets vergelijkbaars):

4. Noteer bij het verbonden Ethernet-netwerk het Subnetmasker en Standaard-Gateway (of Subnet Mask/Default Gateway)

5. Ga verder met onderstaande stappen

Als de netwerkinstellingen (al) wel bekend zijn, specifiek het Subnetmasker (meestal 255.255.255.0) en de Standaard-Gateway:
1. Sluit een netwerkkabel aan op de gateway en sluit de stroom aan. (in die volgorde)

2. Klik rechtsonderin op de taakbalk op het netwerk-symbooltje met de rechtermuisknop en kies Netwerk- en Internet-opties.

3. Kies hier voor Adapteropties wijzigen.

4. Selecteer het netwerk (dubbelklik) waar de kabel op aangesloten zit (waarschijnlijk Ethernet o.i.d.)

5. Klik op Eigenschappen

6. Dubbelklik op 'Internet Protocol Versie 4'

7. Vul onderstaande gegevens in en kies een paar keer voor Ok/Opslaan

8. Open je browser en ga naar 192.168.1.253

9. Log in met 'admin'/'Airteq0345' (zonder quotes)

10. Na links naar Netwerk -> Interface

11. Pas hier de Gateway en Subnetmaker aan.

12. Vul een IP-adres in dat binnen deze range valt (de eerste 3 delen van de standaard-gateway hetzelfde en het laatste deel tussen 1 en 254)/
Voorbeeld 1: Gateway is 192.168.2.1, Netmask is 255.255.255.0. Een geldig IP zou dan bijv 192.168.2.254 kunnen zijn
Voorbeeld 2: Gateway is 168.51.50.254, Netmask is 255.255.255.0. Een geldig IP kan zijn 168.51.50.253.

13. Klik op Save & Apply.
Nu worden/zijn de instellingen gewijzigd. Het lijkt nu alsof er niets gebeurd, maar je laptop kan de gateway niet meer vinden omdat het IP-adres is gewijzigd. Wacht even 2 minuten, dan zijn de instellingen sowieso aangepast.

14. Sluit de gateway weer aan op het netwerk van de locatie.
Als je de instellingen wil controleren en wilt zien of de sensoren binnen komen, verbind de laptop weer met het netwerk van de locatie, via wifi of via een kabel.
Ga naar het IP-adres waar de gateway op staat ingesteld en log weer in.
Ga daarna in de naar Netwerk Server -> Device. Hier staat een lijst met alle sensoren en wanneer ze voor het laatst data hebben gestuurd.